Wie kan zeggen dat hij geen enkel probleem heeft? Ooit gedacht dat je die zou kunnen oplossen als je beter leert luisteren? En als je dat nou eens met veel mensen tegelijk doet. Dan zou een luisterbeweging ontstaan. Dat is wat mij voor ogen stond toen ik de  Nationale Luisterchallenge bedacht.

Donderdag 19 september is de Internationale dag van het Luisteren. En het leek mij een prachtig moment om een luisterbeweging in gang te zetten. Een beweging waarin mensen met elkaar oefenen in nieuwe vormen van luisteren. Daartoe start op 19 september de Nationale Luisterchallenge. Daar kun je alleen of met een groep een luisterchallenge aangaan.

What’s in it for you?

In die luisterchallenge leer je nieuwe vormen van luisteren. En je lost er ook nog eens een zakelijk of prive probleem mee op. Deelname aan de Nationale Luisterchallenge is gratis maar vereist wel moed. Want je deelt met anderen waar jij moeilijkheden in luisteren ervaart. Echter, jouw kwetsbaarheid inspireert anderen om ook weer een stap te zetten. Hoe gaaf zou het zijn als een grote groep mensen samen aan het leren zijn om beter te luisteren en elkaar daarbij inspireren?

Hoe doe je mee?

Door mijn onervarenheid in de digitale wereld heb ik het niet heel gemakkelijk gemaakt Sorry daarvoor, maar het gaat als volgt:

A) Ga naar de website www.nationaleluisterchallenge.nl 

B) Vul daar de aanvraag voor het stappenplan in (naam en e-mail) Je krijgt dan een kort mailbericht met aanmeldingsuitleg.

C) Klik op de link in de mail voor het stappenplan. Je krijgt dan in 5 stappen verdere uitleg over de luisterchallenge en de 7 luisterniveaus.

D) Je kunt dan in stap 1 en 2 een luisterchallenge formuleren en kijken op welk luisterniveau je wilt leren om de challenge aan te gaan.

E) Nu komt het belangrijkste: In stap 3 kun je jouw luisterchallenge delen op Facebook luisterchallenge. Hier start jouw deelname aan de luisterbeweging. 

Wat is mijn stiekeme hoop  hierbij?

Het idee van de Nationale Luisterchallenge ontstond als een eenmalige actie. Maar hoe langer ik er over nadenk, hoe meer ik hoop dat het een platform wordt waar mensen nog heel lang in openheid elkaar inspireren om beter te gaan luisteren. Je bepaalt helemaal zelf hoe lang je meedoet. In ieder geval zal ikzelf al die tijd actief deelnemen en feedback geven op vragen en ervaringen van deelnemers.

Ik hoop op een zeer inspirerende luisterbeweging. Doe je mee?