Waarom luisteren

 

Luisteren vereist moed

Heb jij de moed om werkelijk te luisteren naar de ideeën van iemand? Dat zou wel eens kunnen betekenen dat jouw eigen gedachten volkomen onjuist blijken te zijn. Heb jij de moed om werkelijk te luisteren naar de emoties van iemand? Dat zou wel eens kunnen betekenen dat jouw boosheid weleens veel minder kracht zou kunnen krijgen, als je je in het gevoel van de ander verplaatst. En heb jij de moed om werkelijk te luisteren naar de behoefte van iemand? Dat zou wel eens kunnen betekenen dat jouw behoefte op een volkomen andere manier wordt ingevuld dan waar jij op hoopte.

 

Als je dit zo leest, wil je dan nog wel luisteren? Je gedachten, gevoelens en wensen kunnen er zomaar van veranderen. Wat zou het dan waard maken om te luisteren? Ben je er klaar voor om een antwoord te vinden op die vraag? Sta je daar voor open? Ben je bereid om jouw werkelijkheid los te laten en deze waarde te ontdekken? Lees dan verder.

 

Waarom zou je eigenlijk willen luisteren?

De contactmomenten tussen mensen zijn aan het veranderen door de digitale revolutie. Zo hebben we gemakkelijker contact met veel meer mensen. De wijze van contact in die digitale wereld laat veelal te wensen over. We lezen aan de buitenkant af, hoe iemand zich voordoet. Omdat er veelal geen face-to-face contact is, is het lastig om te toetsen wat de ander niet zegt of toont. Door beter te luisteren leer je dieper in contact te gaan.

 

Wij pleiten voor het behoud van live menselijke communicatie waarin we echt naar elkaar luisteren. Dat je verder komt dan de façade, die iemand je gewoonlijk laat zien, omdat je via luisteren dieper door kunt dringen dan alleen de eerste indruk. Je komt dan in verbinding met wat er echt speelt. Luisteren helpt je zo bij wezenlijk contact met een ander. Luisteren kan je helpen om het contact tot een waardevolle ontmoeting te maken.

 

Zo is luisteren de basis voor verbinding! Als je je echt verdiept in luisteren zul je merken dat je meer in contact gaat staan met jezelf, met anderen en met de wereld om je heen.

  • Door te luisteren naar jezelf leer je waar je jezelf sluit en waar je open kan staan. Zo kun je nog meer in verbinding staan met jezelf.
  • Door te luisteren naar anderen leer je hoe je ruis in de boodschap herkent. Door die ruis te neutraliseren kun je beter in contact staan met de ander.
  • Door te luisteren naar het grotere geheel leer je creatief nieuwe oplossingen bedenken. Zo kun je nog meer bijdragen aan wat echt belangrijk is in de wereld.

 

Er zijn zeven niveaus waarop je kunt luisteren. De verschillende niveaus van luisteren hebben allen een verschillend doel. De zeven niveaus raken allemaal een aspect van het menselijk functioneren. Ze vullen elkaar aan.