Op 19 oktober is het zover. Mijn boek Leiderschap in luisteren komt uit. Precies 30 dagen eerder, op 19 september, start de voorverkoop. Op de Internationale dag van het luisteren.

Waar gaat het boek over?

Ik ben echt trots op een boek over hoe je op zeven niveaus kunt luisteren. Een boek over wat luisteren zo ingewikkeld maakt. Maar ook een boek waarmee je leert om jouw luistervermogen te vergroten. Op elk niveau beluister je een ander deel van de boodschap. En hoe luister je nu naar de totale boodschap? Hoe kom je echt in contact? Dat betekent dat je op alle zeven niveaus leert luisteren. Dat leer je in dit boek. In deze blog licht ik al een tipje van de sluier op.

Luisteren leidt tot de essentie
Mijn hele leven al verbaas ik mij over de vele mogelijkheden waardoor mensen elkaar niet verstaan. Op de basisschool was ik al een vertaalbureau tussen mijn ouders, als zij elkaar niet begrepen. Daartoe luisterde ik naar hun verschillende manier van spreken en vertaalde dat voor hen, waardoor ze elkaar beter begrepen. En ook later in mijn werk speelde luisteren altijd een centrale rol. Eerst beluisterde ik als auditor (“luisteraar”) naar problemen en wat er beter kon in organisaties. Later luisterde ik in mijn praktijk voor psychotherapie naar de problemen en wat er beter kon bij mensen. En nu combineer ik dat persoonlijke en organisatorische niveau van luisteren in mijn werk als trainer. Wat ik heb geleerd is dat je door te luisteren tot dieper contact komt en dat daardoor een ander gesprek ontstaat. Dat diepere contact leidt tot de essentie. Vanuit de essentie is alles mogelijk.

Inspiratiebron Steven Covey
De eerste inspiratie voor de onderkenning van niveaus van luisteren vond ik in de boeken van Steven Covey. In zijn boek ‘De zeven eigenschappen van effectief leiderschap’ beschrijft hij vijf niveaus van luisteren. Een nadeel van de door hem beschreven wijze is dat hij er een normatief karakter aan verbindt. Hoe hoger het niveau, hoe beter je luistert. Ik onderken verschillende soorten van luisteren met bijbehorende verschillende kwaliteiten. Deze verschillende niveaus dragen verschillende kwaliteiten in zich, die niet beter of slechter zijn dan andere. Het zijn wel verschillende kwaliteiten, die je voor verschillende doeleinden kan inzetten. Het boek van Covey inspireerde mij wel om te denken in niveaus. In zijn niveaus zag ik wel verschillende luisterkwaliteiten. Zeker zijn boek ‘Het derde alternatief’, waarin hij creatieve samenwerking beschrijft, gaf mij het definitieve zetje om te denken in niveaus die aanvullend zijn.

Starten met schrijven
In mijn werk merkte ik dat er zoveel te vertellen viel over luisteren, dat ik nooit voldoende tijd had om alles te vertellen. Steeds vaker bekroop mij de gedachte: ‘Wat nu als ik alles eens opschrijf in een boek?’ Op een gegeven moment begon het echt te kriebelen. Maar ja, goede ideeën hebben en er een boek over schrijven is nogal een verschil. Het is net als met een studie. Stel je bent 35 jaar, je carrière loopt gesmeerd, en toch wil je nog een stap zetten. Je hebt zoiets van: ‘Eigenlijk zou ik die studie bedrijfskunde toch nog wel willen doen.’ Wat is dan het zetje, dat je doet besluiten: Ik ga het echt doen! Voor mij was dat een gesprek met Jan Kuipers. Jan is directeur van Franklin Covey. De organisatie die in Nederland het gedachtengoed van Steven Covey vertegenwoordigt en succesvol uitzet.  Ik dacht, ‘Nou, als het klopt wat ik denk, dan moet hij dat ook zien. En in ons eerste gesprek zei Jan al: ‘Dat boek moet je schrijven. En ik zorg voor een voorwoord van Steven Covey.’  We hebben het nu over 7 jaar geleden, toon leefde Steven nog. ’Wow’, dacht ik, dan klopt het gedachtengoed in ieder geval. Mijn besluit stond vast. Nu nog even opschrijven dacht ik.

Het schrijfproces
Welnu, dat hele schrijfproces duurde slechts 7 jaar. Het voordeel van werk doen waarover je schrijft is dat er telkens nieuwe inspiratie is. Het nadeel is dat je telkens meer stof hebt om te verwerken. Iedere training geeft nieuwe inzichten. Ieder onderzoek voegt een mogelijk nieuw inzicht toe. Wanneer is het goed genoeg? Perfectionistisch als ik ben, was alleen het allerbeste goed genoeg. En voor dat je het weet ben je 7 jaar verder. Op een gegeven moment gingen er mensen meelezen. Ook zij hadden weer goede aanvullende ideeën. Ook naar hen heb ik goed geluisterd en kwam ik tot de conclusie dat het einde naderde. In die fase zit ik nu samen met de uitgever.

Wil je meer weten over het boek?
Ben je nieuwsgierig naar de inhoud van het boek? Kijk dan op de pagina over het boek.

Wil je op de hoogte gehouden worden?
In de komende tijd geef ik hier wekelijks een update over het boek en de luisterchallenge. Over twee weken ga ik meer in op de inhoud. Je kunt mijn LinkedIn in de gaten houden. Ook kun je je inschrijven voor een nieuwsbrief. Je blijft dan zeker op de hoogte.

Ik hoop met velen tot een gesprek te komen over luisteren.